Maria Magdalena, De vrouw van Zijn leven

Vrijdag 14 november 2014

om 20:00 u. in de Sint-Martinuskerk (inkom via zijdeur) te KOOLSKAMP

Affiche

Wie was ze en waar kwam ze vandaan?

Sinds De Da Vinci Code van Dan Brown staat Maria Magdalena weer in het centrum van de belangstelling. Wat weten we, en wat kunnen we weten over deze omstreden figuur uit de vroege kerkgeschiedenis? Bitter weinig, maar genoeg om haar spoor te volgen. Ook nadat dit spoor al in de Handelingen van de Apostelen weer werd uitgewist.

Een bescheiden reconstructie van een historisch verhaal kan niet alle vragen beantwoorden, maar wel de meest voor de hand liggende. Was ze de echtgenote van Jezus van Nazareth, een goede vriendin of een vrouwelijke apostel? Vast staat dat ze ‘de vrouw van Zijn leven’ was. Een vrouw op de allereerste rij, oprijzend als een rots in de branding, onbeschroomd en vurig.

Over wat er met Maria Magdalena gebeurde na de dood van Jezus is weinig bekend. Er wordt beweerd dat zij stierf in Efeze,in de omgeving van Johannes de Evangelist. Er is ook een theorie die ervan uitgaat dat Maria Magdalena (samen met dochter Sarah) vluchtte naar Frankrijk en in Aix-en-Provence begraven ligt.

Mark Heirman (1947) is Vlaams cultuurfilosoof en polemoloog met katholieke roots.
Zijn meest recente publicatie is Waterloo, 1815-1914. De Europese erfenis van Napoleon.
Ook schreef hij boeken over o.a., de franciscaanse spiritualiteit en de lijkwade van Turijn.
Tijdens zijn relaas geeft Marc Heirman een degelijke geschiedkundige benadering, die een juist beeld geeft van Maria Magdalena en dit op een boeiende en levendige manier.